virtueel museum: [1] Kunst & Techniek

In dit artikel volgen 5 kunstwerken die mij aantrekken. Deze kunstwerken hebben alle 5 te maken met het thema techniek.  bij de kunstwerken vermeld ik naast mijn mening ook de titel, kunstenaar, materiaal en het jaartal waarin het gemaakt is.1. Anish Kapoor – Cloud Gate 

Dit kunstwerk van Anish Kapoor sprak mij aan doordat de constructie heel groot is en origineel ontworpen. Ik vind de werken van Anish Kapoor over het algemeen best mooi en apart. Bij kunstgeschiedenis werd dit werk ook uitgebreid besproken, waardoor ik al enige voorkennis had over dit werk

Het is samengesteld van 168 roestvrijstalen platen en zo grondig gepolijst dat er geen naden zichtbaar zijn. De afmetingen zijn 10 x 20 x 13 meter en weegt 99,8 ton.

Kunstenaar: Anish Kapoor
Jaar: 2006
Materiaal: roestvrij staal
Locatie: Millennium Park, Chicago
Gerelateerde afbeelding
Anish Kapoor -Cloud Gate (2006)

2. Jean Tinguely – Mengele Totentanz

Het kunstwerk Mengele Totentanz sprak mij aan vanwege de achterliggende betekenis die Jean Tinguely met deze installatie wilde weergeven. Het is ook niet voor de hand liggend en duidelijk wat het kunstwerk precies inhoudt. Hier deed ik enkele research naar om erachter te komen wat de installatie betekende. Het is dus een soort nabootsing van een situatie die de kunstenaar heeft meegemaakt.

link met verdere info kunstwerk: kunstdwalingen.nl/mengele-totentanz-jean-tinguely-1986

Als sluitstuk van de tentoonstelling, en een Nederlandse primeur, wordt Tinguely’s monumentale Mengele-Totentanz (1986) gepresenteerd: een duistere installatie met schaduwspel, die Tinguely maakte naar aanleiding van een verwoestende brand waarvan hij ooggetuige was. Het werk is opgebouwd uit overblijfselen van de brand: verkoolde balken, landbouwmachines (van de firma Mengele) en dierenskeletten. Het resultaat is een gigantische memento mori, die ook verwijst naar de concentratiekampen van de Nazi’s. De bewegingen en hoge schelle geluiden zorgen voor een sacrale en macabere sfeer.

BRON: https://www.stedelijk.nl/nl/tentoonstellingen/jean-tinguely

De Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely (1925–1991) speelde in de jaren vijftig een grote rol in de ontwikkeling van de kinetische kunst. Dit overzicht toont meer dan honderd, merendeels werkende machinesculpturen, films, foto’s, tekeningen en archiefmateriaal. Op chronologische en thematische wijze worden Tinguely’s artistieke ontwikkeling en motieven zichtbaar gemaakt; zoals zijn voorliefde voor absurd spel en zijn fascinatie voor destructie en vergankelijkheid.

Jean Tinguely - Mengele Totentanz
Jean Tinguely – Mengele Totentanz

 

3. Anish Kapoor Shooting Into the Corner (2008- 2013)

Dit kunstwerk van Anish Kapoor

In de pont, het museum waar deze installatie is tentoongesteld, hoor je de knallen van het kanon al van ver. Ook

Gerelateerde afbeelding
Shooting in the corner – Anish Kapoor

Anish Kapoor
13 oktober tm 27 januari 2013

Anish Kapoor heeft een veelzijdige culturele achtergrond. Hij werd in 1954 in Bombay geboren uit een Hindoestaanse vader en een joodse moeder en groeide op in India. In 1972 vertrok hij naar Londen. Daar heeft hij zich in de afgelopen decennia ontwikkeld tot een van de meest succesvolle kunstenaars van onze tijd. De Pont volgt Kapoor al vanaf het moment dat het museum zijn deuren opende. De recente verwerving van Vertigo (2008) is mede aanleiding voor deze tentoonstelling met meer dan twintig sculpturen en installaties uit de periode 2006-2012.

Voor Kapoor is een kunstwerk in de eerste plaats een object dat aanzet tot interactie. De tentoonstelling laat zien dat hij zeer uiteenlopende vormen en materialen inzet om dat doel te bereiken. Zijn sculpturen van glanzend gepolijst metaal activeren niet alleen het oog, maar ook het lichaam. Door zich te verplaatsen brengt de kijker de gereflecteerde ruimte in beweging. Het contrast tussen deze spiegelwerken en het spectaculaire Shooting into the Corner is groot. Het harde staal heeft hier plaatsgemaakt voor kneedbare, rode was. In deze installatie speelt de tijd een belangrijke rol. Met hoorbaar geweld maakt het werk zich bij ieder schot van het kanon meer van de ruimte meester. Bij de uit kunsthars vervaardigde sculptuur Slug (2009) verplaatst de aandacht zich naar het onderhuidse. De sculptuur roept associaties op met vegetatieve levensvormen en maakt nieuwsgierig naar wat zich in dat traag kronkelende stelsel afspeelt.

De sculpturen van Anish Kapoor zijn vaak niet wat ze lijken te zijn. Tijdens het proces van kijken en ervaren moeten eerste indrukken worden bijgesteld. De sensuele vormen, de tastbaarheid en de zuigende kracht van de kleur nodigen uit om de werken te naderen en je ermee te verbinden. Tijdens die ontmoeting stuit men echter onherroepelijk ook op hun ondoorgrondelijke facetten.

BRON: http://www.depont.nl/persmailing/archief/persbericht-anish-kapoor/

Gerelateerde afbeelding

Shooting Into the Corner (2008- 2013)

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeeldingsresultaat voor damien hirst shark

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: